Home » International Relations » O privire spre Statul Islamic

O privire spre Statul Islamic

In această etapă, ambițiile IS (Islamic State – Statul Islamic) sunt destul de modeste. Ei încearcă să desființeze granița dintre Siria și Irak, și se vor extinde doar în cazul în care pot lupta cu alte țări musulman-majoritare.

Ar trebui să ne amintim că Jihadiștii au luptat si în Europa, mai exact în Bosnia, când Alija Izetbegović era disperat ca nu primea niciun ajutor din alta parte, pentru a lupta împotriva JNA și cu sârbii bosniaci. Astfel, el i-a acceptat; promițându-le naționalitate bosniacă, dacă lupta pentru el. Dar aceștia au intrat rapid în conflict cu armata bosniacă și populația. După ce războiul s-a terminat – ca rezultat al intervenției SUA și a NATO – unii dintre acești Jihadiști, au luptat în Afganistan, alții au plecat, în timp ce ceilalți, fie și-au reluat activitățile lor jihadiste, criminale sau infracționale, ori doar dus o viață normală. Politica în Bosnia s-a schimbat și Jihadiștii au fost expulzați.

Al Qaeda și statul islamic cred că toate țările care au fost odată cucerite de către arabii musulmani fac parte din Umma și ar trebui să fie re-cucerite, dar în acest moment acest lucru este doar teorie.

Exista de fapt mai mult forțe: islamiste, grupurile de non-AQ, etc,.

Administrația Obama și-a sporit ajutorul “letal” oferit opoziției în Siria, dar acest lucru nu este încă suficient pentru a inversa echilibrul militar de putere și să facă fata IS și lui Al-Nusrah. Această politică incrementala poate fi descrisă ca “prea puțin, prea târziu”. Acesta este motivul pentru ambasadorul Ford a demisionat.

Unii spun ca mărirea sprijinului letal acordat de SUA a fost, de fapt, mai mult retorica decât reala: suma de 500 milioane dolari promiși de Președintele Obama este supusă aprobării Congresului. Chiar și în cazul aprobării, virările nu vor avea loc înainte de șase până la opt luni. Totuși, s-ar părea ca anumite sume vor fi luate din alte fonduri, dar va fi acest lucru suficient pentru a inversa echilibrul militar de putere?

Probabil, singurul lucru care ar putea mișca administrația Obama este avansarea Statului Islamic în Irak. Situația din Irak ii v-a putea schimba calculele lui Barak Obama și l-ar putea obliga să facă mai mult. În Irak el trebuie să ofere atât sprijin militar rapid cât și să colaboreze cu partidele irakiene, pentru a forma un guvern non-sectarian.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Archives

Calendar

July 2014
M T W T F S S
« Jun   Sep »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,249 other followers

%d bloggers like this: